Zaman Kaybı Olmasın | PRATİKLE |
Arı balı nasıl yapıyor? Bal arının dışkısı mıdır? | Pratikle Posted: 08 Jun 2018 03:49 AM PDT Arıların balları nereleri ile yaptıkları hep merak konusu olmuştur. Baçı insanlar, balların arıların dışkısı olduğunu zanneder. Hatta bu yanlış bilgi neticesinde "ağzına arı boku" şeklinde bir deyimimiz bile zaman içinde oluşmuştur. Bu yazımızda arıların balları nasıl yaptıklarını sizler ile paylaşıyoruz. Arıların sindirim sistemi de hemen hemen insanlarınki gibidir. Ağız, yemek borusu, kursak, mide, ince ve kalın bağırsak ve anus'tur. İnsanlarınkinden tek farkı ise fazla olarak yemek borusu ile mide arasında KURSAK vardır. İşte arılar, ağızları ile aldıkları besin maddelerini KURSAK'larına ulaştırırlar. Arılar vücutlarının ihtiyacı için sarfedecekleri besin maddelerini ise bir müddet daha kursaklarında tutarak, özel salgıları ile onu bala dönüştürürler. Kursakta bala dönüştürdükleri maddeyi (geviş getiren hayvanlar gibi) tekrar ağızlarına getirerek petek gözlerine püskürterek orada olgunlaşmaya bırakırlar. Örnek verecek olursak, arı çiçekten çiçeğe dolaşarak kursağını 100 miligram nektar ile doldurdu ise, bunun (kovana döndüğü mesafenin uzaklık veya yakınlığı ile uygun olarak) 40-70 miligramını kendi enerjisi için sarfeder, yani midesine aktarır. Geri kalan 30-60 miligramını da kursağında saklayarak petek gözlerine istif eder. Peki kışın dışarı çıkmayan arılar gaita (dışkı)larını nasıl ve nereye yaparlar Arıların kalın bağırsağının orta kısmı biraz şişkince olduğundan burada gaitalarını uzunca bir müddet muhafaza edebilirler. Bu nedenle, kışın uzun zaman dışarı çık(a)mayan arılar, kovanlarına pis-lemiyerek havaların ısınmasını beklerler. |
You are subscribed to email updates from En Doğru Bilgiyi | PRATİKLE . To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder